понеделник, 21 юли 2008 г.

ИСС: Емиграцията е проблем, който ще усетим след 15-20 години

ИСС: Емиграцията е проблем, който ще усетим след 15-20 години

Лалко Дулевски, председател на Икономическия и социален съвет


Фотограф: Красимир Юскеселиев

Емиграцията е проблем, който ние ще усетим след 15-20 години с деградациите в структурите на заетостта, като най-голямата тежест ще понесе пенсионната система в България. Това каза доц. д-р Лалко Дулевски при представянето на Становището, прието от Икономическия и социален съвет относно "Националната стратегия по миграция и интеграция на Република България 2008-2015 г." , предаде агенция "Фокус".

В становището се предлага създаването на Агенция по миграция към Министерския съвет, която да координира дейността на всичките осем ведомства, които имат отношение по въпросите на миграцията в страната.

Агенцията трябва да обедини съществуващите структури, без да увеличава броя на администрацията, подчерта доц. Лалко Дулевски. Тя именно ще трябва да отговаря за формирането и изпълнението на политиката по миграция, за да се постигне взаимодействие и ефективност на различните мерки. Агенцията по миграцията ще трябва да изготви също така регистри на високообразованите и висококвалифицираните емигранти, с които ще бъде създаден техен профил.

Според ИСС, тенденцията за задълбочаване на вътрешната миграция е предпоставка за разширяване на емиграцията. По последни демографски данни около 150 000 българи са мигрирали от селата към малките градове и от там към по-големите населени места. Част от тях са емигрирали, а другата са потенциални бъдещи емигранти, смята съветът. Това е причина неговите членове да искат да има ясно формулирани механизми как да се задържат потенциалните емигранти в страната.

Съветът препоръчва местната власт също да се погрижи за данъчни преференции, с които да стимулира връщането на българите по региони.

Становището на Икономическия и социален съвет ще бъде официално представено пред управляаващите във вторник.

тук,юли 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция