понеделник, 1 юни 2009 г.

На работа в Дания

Турски бизнесмени в Копенхаген ни наемат в кризата

Докторите стягат куфари за Дания

EURES изпраща 130 българи на "културна бригада"

Лекари, инженери и медицински сестри - това са вечните професии в кризата. Безработицата и рецесията в цяла Европа и САЩ въобще не се отразяват на търсенето на такива специалисти. Доказват го както обявите за работа, така и анализите на специалистите. EURES-мениджърът за България Славка Радева за пореден път обясни преди дни, че офертите за чужбина са основно за медици и инженери. Имат ли шанс обаче и другите българи за хубава работа в Европа. И къде?

Има нещо гнило в Дания. И то е, че напук на кризата в скандинавската държава искат български работници. Точно преди месец кралството отвори трудовия си пазар за нашенци. И офертите вече са факт, похвалиха се от EURES. Първите късметлии, които ще поемат на север, ще работят в селското стопанство. "Ще заминат около 120-130 души", обясни бг мениджърът на EURES Славка Радева. Заплатата им няма да кой знае колко висока - около 500 евро на месец. Нашенците обаче няма да превиват гръб - ще бъдат заети до ранния следобед. А в свободното си време ще трябва да се опознаят с колегите си от други националности и да научат повече за начина на живот в Дания, обясниха от EURES.
По-амбициозните нашенци обаче гледат на "културните бригади" скептично. И за тях има и алтернативни варианти. Повечето оферти са "заковани" на 1200 евро месечно. Нашенците просто трябва да изберат с каква работа да ги изкарват. Например - могат да работят като месари или транжори в столицата Копенгахен. Заплатата е доста по-добра от тази на фермерите - 1200 евро на месец. А квартирата и токът се плащат от работодателя. Нещо повече - датчаните дори осигуряват безплатна вечеря за нашенците. Същите пари, но в по-приятна обстановка, могат да изкарват пицарите. Заплатата отново е 1200 евро на месец, а квартирата и храната са без пари. Майсторите на италианския специалитет трябва да имат поне година опит в пицария и да говорят английски. Турски език пък не искат на шофьорите ни, решили да заработват в копенхаганските автомивки. Очевидно в датската столица има доста емигранти от южната ни съседка, които са завъртели малък бизнес. И в автомивката заплатата е 1200 евро, а разходи за квартира и храна няма. Толкова, без бакшишите, могат да изкарват бг фризьорките, които не се плашат от ниските температури на север. Турски и английски трябва да говорят и момичетата, изкушени да работят за 2500 лв. месечно в Копенхаген.
Летвата, разбира се, рязко скача за квалифицираните българи. И офертите определено не идват от турски бизнесмени. Лекари, лекари и пак лекари - на такива специалисти разчитат в Дания. Търсят се от рентгенолози, през кардиолози, до педиатри. А заплатата варира според опита. Младите медици се "разписват" срещу 6430 евро бруто на месец за 37 часа работа седмично. Заплата на по-опитните ни медици пък е с хилядарка повече - 7430 евро. Лекарите ни трябва да знаят английски, а от болниците се ангажират да ги запишат на безплатен курс по датски език.
Нашенците имат по 30 дни платен отпуск годишно. Но преди да подпишат трудовия си договор, трябва да издържат успешно пробния период, който варира между 3 и 6 месеца.
Лора Симеонова

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция