вторник, 8 юли 2008 г.

Мадрид променя закони заради наши имигранти

153 664 са българите в Испания по официални данни, числото е с 26% повече от 2006 година

Испанското правителство на премиера Хосе Луис Сапатеро ще промени законите за имиграцията, за да сложи край на непрекъснато увеличаващия се поток от българи и румънци, които могат законно да работят там, съобщиха местните медии.
Бариерата, издигната от правителството срещу имигранти от двете страни, които могат да работят легално в Испания след присъединяването на двете страни към ЕС м.г., не само не послужи като спирачка, но има обратен ефект. В момента в Испания има повече румънци отвсякога, те дори надвишават броя на мароканците, които винаги са били начело на списъка. През 2007 г. румънската общност в Испания се е увеличила с близо 202 000 души и приближава 1 млн. души, което е с 33,3% повече от 2006 година. Общият брой на българите не е много голям - 153 664 души, но това е с 26% повече за същия период. Мароканците са 645 000, а еквадорците - 420 000. В Испания живеят също 280 000 колумбийци и 350 000 британци.
Осем от десет граждани, които пристигат законно да живеят и работят в Испания, са чужденци, сочи доклад на Националния институт по статистика. До края на миналата година броят на новорегистрираните в общините граждани е бил 5.22 млн. в сравнение с 4.51-те милиона предната година. Чужденците в Испания съставляват 11% от населението, но в някои райони съотношението спрямо местното население се е променило драстично.
Испанският вътрешен министър Алфредо Перес Рубалкада заяви, че страната му е доволна от промените във френското предложение за обща политика на ЕС спрямо нелегалната имиграция, съобщи Ройтерс. Париж се опасяваше първоначално от масовото легализиране на нелегалните имигранти, както това стори Мадрид през 2005 г. и узакони престоя на 700 000 чужденци. 27 страни от ЕС трябва да изработят обща политика по въпроса до 2010 г.
Назначената от френския президент Никола Саркози комисия, натоварена да проучи предложенията му за ограничаване на незаконната имиграция, стигна до извода, че идеята му за въвеждане на квоти за имигранти е безполезна, предаде ДПА. "Политика на имигрантски квоти би била без реална полза по отношение на трудовата имиграция и неефикасна срещу незаконната имиграция", заключава докладът.

МЕРКИ

Германското правителство ще удължи преходния период, в който пазарът на труда в страната ще остане затворен за работници от България и Румъния, съобщи сп. "Шпигел". Така мярката ще разпростре до 2011 година включително. Решението за двете страни е в противовес на исканията на германската индустрия за либерализиране на пазара на труда. Миналата година беше взето решение, което допуска до германския пазар българите, завършили висше образование във ФРГ, както и някои специалисти, примерно инженери с българска диплома. В момента Берлин подготвя програма за привличане на високо квалифицирани специалисти от други страни.

тук,08.07.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция