четвъртък, 12 юни 2008 г.

Емигрант ли? Да, но за кратко

Няколко месеца в евро ни стигат, твърдят мнозинството нашенци

Едва 2% от хората у нас искат да живеят постоянно извън България. За няколко долара повече (или евро), но само по 5-6 месеца е склонен да прекара далеч от близки и приятели всеки четвърти нашенец. Може и години, казват предимно най-младите, решили да поучат и поработят в чужбина.
Общо около 30 на сто са мъжете и жените в страната, готови да отпътуват зад граница заради труд или учение. Това сочат данните от национално проучване на НЦИОМ, проведено през май сред 1000 души.
В класацията на предпочитаните държави Германия измества Испания, показват още цифрите на социолозите. Фаворит на българите до 29 г. пък е Великобритания. Страната на неограничените възможности явно не се вписва в представите на нашенеца за краткосрочно увеличение на доходите, затова САЩ е на последно място в родния топ 5 на местата за забогатяване.
Почти двойно пък се е увеличил броят на потенциалните ни туристи по света - през 2006 г. те са били 20%, сега 39 на сто от българите са готови да пътешестват наблизо и далеч. Почти всеки втори човек у нас обаче - 48%, не знае чужд език. Двойно по-малко българи в сравнение с 1992 г. владеят руски - броят им е намалял от 41 на 21 на сто. От всеки пет българи четирима мълчат на английски е постоянна величина в обществото ни - и преди 15 години, и сега 22% от нашенците владеят езика на Шекспир. Гьоте и Шилер обаче са в немилост - немски говорещите българи намаляват от 13 на 7 на сто. Още по-трагично е положението с езика на любовта из нашите земи - нещо повече от мерси и бонжур могат да кажат на френски едва 4% от хората у нас. За сравнение през 1992 г. те са били 14 на сто. Най-вероятната причина за езиковата ни безсловесност е миграцията на образованите. Основните причини за преселението в чужбина - според проучването, са три: повече пари, по-подреден живот (разочарование от България) и по-добра кариера.

тук,12.06.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция