вторник, 18 май 2010 г.

Живот и работа на Канарските острови !

Живот и работа на Канарските острови !

Понеже получавам непрекъснати писма и запитвания за това как да се дойде тук на островите и да се започне работа от Българи ще се опитам да бъда полезен с този пост, като не претендирам за изчерпателност.

Преди да предприемете пътуването трябва да сте наясно с някои положения. Канарите са Испанска губерния и основният език тук е Испански. Може да имате професорска или друга академична титла без Испански не можете да започнете работа дори и като камериерка.

На Канарите има търсени професии, като музиканти, вариететни артисти, компютърни специалисти, лекари и медицински персонал, залесяване и градинарски специалисти. Има и обслужващи професии - сервитьори, камериери,охрана на хотели,чистачи, миячи и всякакви професии свързани с хотелиерството и туристическият бранш.

На Канарските острови не може да се работи на черно ! Трябва да си резидент с реално място за живеене и регистрация в полицията. Без резиденция никой няма да ти даде работа !

До тук може да се дойде или със самолет или с ферибот от Испания.

Автомобила с който евентуално ще пътувате до Канарите и ще сте натъпкали с багаж и покъщнина ще бъде с БГ регистрация. С такава регистрация можете да управлявате автомобила 6 месеца, след това трява да го пререгистрирате с Испански номера, но това дело излиза доста солено. Над 1500 € и обикновено води до даване на старата българска кола за скрап и си купувате някоя на старо за около 2000-3000 евро. Иначе полицията просто ще ти я конфискуват и ще я закарат до границата с Франция, като ще ти поискат да платиш превоза и до там плюс глоба.

Наемите за Къщите не са хич ниски според стандартите за България. Най, ама най- евтино може да платите за една стая 250 €. Ние живеем в къща 2 спални, хол, кухня, гараж, вътрешен двор и две бани и тоалетни- 500€ и окло 100€ ток и вода всеки месец. Наема ни е нисък, защото живеем в нея вече 4 години.

Минималното осигуряване за месец е 250 € на човек и е задължително.

Цените по магазините са същите като в България, но в Евро.

Ако всички тези неща сте ги съобразили и сте готови за приключението наречено Канарски острови можете да действате !

Не ви съветвам да тръгвате с цялото семейство освен ако не сте достатъчно заможни, но на достатъчно заможните няма да са им потребни тези мои съвети.

Първо мъжът се качва на самолета и идва. Намирате си някаква квартира , регистрирате се и отивате в Националната полиция да си подадете документите за резиденция. Държавата има право да ви откаже или да ви даде такава. Започвате търсене на работа от фирма на фирма и от хотел на хотел. Тук тази дейност не се смята за срамна. Напротив, който търси работа е уважаван и хората са дружелюбни за разлика от България. Никои няма да ви обиди или наругае. Ще ви се усмихват и ще ви казват, че когато имат нужда от вас ще ви се обадят./обикновено не се случва често/ Това автоматично ви задължава да си купите мобилен телефон с испанска карта. Ако не намерите работа през някаква агенция, ще трябва да се явите като частник, а това може да стане само ако си извадите документи за собствена фирма. Ходенето по мъките и учреждения и министерства е доста и е свързано с време и много търпение. Бюрокрацията е голяма и държавната машината е много мудна. Странно е и за нас, но тук интернета е може би най- скъпият в цяла Европа. Ние плащаме по 54 € за скорост 3000кб/с на месец. Свободните телевизионни канали при нас са 6 на брой и то обикновено локални.

Работодателите са коректни и няма измами на които сте свикнали в БГ. Има много местни, които са без работа и обикалят непрекъснато по хотелите. Те имат по- добър шанс да намерят работа от вас при всички случаи освен ако не сте някакъв от търсените специалисти. Местните не са от специалистите и се задоволяват цял жвот да работят като камериерки или сервитьори.

Средните заплати са между 1000 и 1300 € за нормални работници. При специалистите плащанията са съвсем други във възходяща посока.

Жилищата са доста скъпи за закупуване на собствен имот. Нормална къща започва от 170 000 €, а такава, каквато ние харесваме е минимум 300 000 €. Дори и с професията, която упражняваме не бихме могли да съберем нужните средства без да вземем крадит от банката.

Ами това е в общи линии. Дано да съм бил изчерпателен и да съм ви помогнал с избора дали да работите и живеете тук. Аз мисля, че всички тези условия трябва да се изпълняват в цяла обединена Европа и не казвам нещо кой знае колко ново. Това са заложени неща и правовите държави ги спазват.

За момента има наченки, че излизаме от кризата, но не бих посъветвал още никои от вас да тръгне с главата напред. Има вариант да дойдете за двайсетина дена да си вземете кола рента кар/ 25-30 € на ден/ и да пообиколите за да разберете дали ще можете да се устроите тук и дали ще си намерите работа. След като имате поглед върху нещата тогава предприемайте по- смели действия.
Желая успех на смелчаците и дано Бог е с вас !

http://rockbul.blog.bg / BE

Още:

Условия на Живот и Труд в Испания !

4 коментара:

  1. здравей!получих доста отговори от това което си написал.НИЕ СМЕ ЧЕТИРИМА(ДВЕ ДВОЙКИ),КОИТО СЪЩО СМЕ ЗАМИСЛИЛИ ТАЗИ АВАНТЮРА.В МОМЕНТА УЧИМ ЕЗИКА,РАЗПОЛАГАМЕ С НЯКАКЪВ КАПИТАЛ ЗА НАЧАЛО ЗА ПОДГОТОВКА НА ДОКУМЕНТИ,ПРЕСТОЙ И ВСИЧКО ДРУГО.ВЪПРОСИТЕ МИ СА КАК МОЖЕМ ДА НАЕМЕМ БЪРЗО КВАРТИРА?ПЪРВОНАЧАЛНО СИГУРНО ТРЯБВА ДА СМЕ НА ХОТЕЛ,ТРЯБВА ЛИ ДА СМЕ НАПРАВИЛИ РЕЗЕРВАЦИИ ПРЕДИ ТРЪГВАНЕТО ОТ БЪЛГАРИЯ?ХОТЕЛИТЕ,КОИТО НАМИРАМ В ИНТЕРНЕТ СА ОТ ТРИ ЗВЕЗДИ НА ГОРЕ(СКЪПИЧКИ).КАК ТРЯБВА ДА ПОДРЕДИМ ТЕЗИ СТЪПКИ?МОЛЯ ЗА ОТГОВОР И СЪВЕТ!ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ!

    ОтговорИзтриване
  2. До господата с горното питане
    alexastconsulting@gmail.com
    Урежда всичко за 3 дни на супер приемливи цени

    ОтговорИзтриване
  3. Анонимен , моля ,има ли друг начин за връзка ??

    ОтговорИзтриване

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция