понеделник, 7 юли 2008 г.

Франция обявява строги мерки срещу имиграцията

Вътрешните министри на съюза ще обсъждат пакета мерки в понеделник

Франция обявява строги мерки срещу имиграцията

Париж ще обяви плана си за борба с нелегалната имиграция в ЕС в отсъствието на президента Никола Саркози, който е в Япония за срещата на Г8

[Reuters]

Новият председател на ЕС Франция започва битка за въвеждане на строги мерки срещу нелегалната имиграция още в първата седмица след поемането на мандата си. В понеделник в Париж ще представи на външните министри на общността плана си за обща политика срещу имигрантите, която да влезе в сила от 2010 г. Надеждите на Франция са страните членки да се съгласят на плана до октомври въпреки протестите на държавите от Латинска Америка, за да може в следващите година и половина да бъдат положени законовите основи на новите мерки.

Част от стратегията вече беше одобрена от Европарламента и страните членки. Тя се отнася до възможността за задържането на нелегалните имигранти за срок от 18 месеца и експулсирането им от ЕС без право на връщане за пет години. Новите неща, около които има принципно съгласие, са за имиграцията да има квоти, които да отговарят на нуждите на пазара на труда и на възможността за асимилация на чужденци на страните членки. Бежанците пък ще бъдат поощрявани да подават молби още преди да пристигат в ЕС, а общността ще се ангажира с по-активна външна политика, за да намалява проблемите в Третия свят и причините за емиграция. В плана се предвиждат и мерки за засилване на контрола по външните граници на съюза.

Изказванията на европейските лидери в подкрепа на проекта бяха заклеймени от латиноамерикански политици като ксенофобски. В ЕС работят стотици хиляди хора от страните от Латинска Америка, които изпращат обратно на семействата си милиони евро годишно. Председателят на европейската комисия Жозе Мануел Барозу коментира, че със създаването на ясни правила за имиграцията европейците ще приемат по-лесно легалните имигранти. Френски министри пък коментираха, че заради неяснотата и притесненията около имиграцията ирландските граждани са отхвърлили Договора от Лисабон. Предложението на Париж включва и подписването на двустранни споразумения между ЕС и страните извън общността, които да предлагат бонуси на тези, които приемат обратно гражданите си.

Въпреки генералното съгласие около френския план обаче една част от него се очаква да бъде особено разделяща за страните членки. Франция, а и по-голяма част от общността настояват да не се дават накуп масови удостоверения за легализация. Миналата година обаче Испания реши да легализира наведнъж около 700 хил. имигранти, които от години живеят извън закона. Подобно нещо направи и Италия. За да постигне съгласието на Мадрид и Рим това да не се превръща в практика, Париж е склонил да включи в пакета предложение легален статут да се дава след изпит по езика и културата на приемащата страна.

тук,юли 2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция