четвъртък, 10 юли 2008 г.

Мизерия за наши гурбетчии във Великобритания

Английска ферма уволни около 300 български работници, като ги остави без пари да се приберат у дома.

Неприятната случка става в Брайърли, в английското графство Херфордшър, разположено на около 4 часа път с кола от Лондон.

Сънародниците ни са пребивавали сезонно там, но поради лошите метеорологични условия, британската компания “S & A Produce” ги е освободила.

Говорителят на фирмата Ребека Едмъндс казва: „За съжаление, в момента нямаме работа за толкова много хора.

Лошите метеорологични условия се отразиха много зле върху нас. Във Великобритания постоянно вали. Но сме в преговори с други фирми, за да намерим работа на българите и на хората от други националности, които трябваше да съкратим”.

Точно това е главният проблем и според българите.„Започнахме работа на петия, или шестия ден поради метеорологичните условия – което също ни беше казано. Но не ни беше казано, че ще ти се случи да работиш веднъж в седмицата! При положение, че те набират хиляди души работна ръка – всеки предполага, че за тези хиляди ще има работа”.

Друго момче, което е работило във фермата в Брайърли, обяснява: „Ние не спорим за това, че няма работа. Явно не са виновни – няма как да предвидят времето и реколтите. Въпросът е съвсем друг – че просто не постъпват хуманно с нас”.

Проверка на българското посолство във Великобритания установи, че нашенците живеят по няколко души в тесни фургони и недоволстват от организацията на работа.

Няколко дни след това идва и решението за уволненията.

Сънародник споделя пред Дойче Веле: „Не вярвам, че в Англия разрешават на 8 квадратни метра жилищна площ, които включват хладилник, маса и четири легла, да живеят четирима души. А ползват санитарен възел около стотина души - четири бани с четири тоалетни. Това със сигурност не е законно”.

Във фермата е пристигнала и група от 150 поляци, но Едмънс категорично отрече, че те ще заемат местата на българите.

Нашенците имат право да останат още една седмица, но след като нямат препитание, те не знаят как ще се приберат в родината си.

Спечелените до този момент спестявания вече са пратени в България на роднини.

Проблемът идва и от това, че те нямат време да си намерят друга работа, дори само за да съберат пари за връщане у дома.

В момента служители на българското посолство проверяват до колко е правомерно съкращението на българите.

Свързват се и с българските профсъюзи, които през април подписаха споразумение за сътрудничество с британските трейдюниони, да защитават българските граждани, работещи в Обединеното кралство.

тук,10.07.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция