вторник, 18 май 2010 г.

Условия на Живот и Труд в Испания !

Условия на Живот и Труд:

Испания

Обща информация:

Площ: 504 782 кв.км
Население: 45 200 737
Езици: испански

Регистрация и установяване:

За влизане в Испания българските граждани се нуждаят само от лична карта или паспорт.

Ако планирате да останете в Испания за период, по-дълъг от 3 месеца, Вие трябва да кандидатствате пред Офиса на чужденците или в полицейското управление за регистрация в Централния регистър на чужденците. Необходимо е да представите валиден паспорт или лична карта и да заплатите такса. От офиса ще ви издадат регистрационно удостоверение с идентификационен номер за чужденци - NIE (NúmerodeidentificacióndeExtranjeros).

Регистрационно удостоверение може да се получи от местния съвет /Ayuntamiento/след като представите доказателства, че живеете в Испания – копие на договор за наем или документи за платени сметки за електричество или вода.

Ако за първи път започвате работа в Испания, трябва да получите собствен социално-осигурителен номер. Можете да кандидатствате за него сам или работодателят ви да го направи вместо вас. Необходимите документи са апликационна форма TA – 1 и лична карта/паспорт. Социално – осигурителната карта, която ще получите, трябва да бъде представена в съответния здравен център, за да получите здравно удостоверение.

Търсене на работа:

От 01.01.2009г. Кралство Испания отвори трудовия си пазар за български работници, т.е за да започнете работа там, не Ви е необходимо разрешение за работа. В повечето случаи, за да получите работа в страната е необходимо да говорите поне малко испански. За да търсите работа в стрната можете да се регистриратее в обществената служба за заетост. За целта трябва да сте на възраст над 16г., да представите лична карта, както и да посочите адрес, на който живеете в Испания. Друг източник за намиране на работа са частните агенции, но те могат да ви поискат заплащане. Агенциите за временна заетост - ETT са полезни, ако търсите временна работа. Обикновено те наемат работниците /сключват трудовите договори/ но ги предоставят на различни компании за работа. За работа можете да проверите и в националните и регионалните вестници, като повечето обяви за работни места се публикуват в неделните издания.
За повече информация – Обществена служба за заетост: www.inem.es

Социална сигурност:

В Испания съществуват 2 нива на социално осигуряване:

· схема на сътрудничество -тази схема покрива хората, които живеят или легално пребивават в Испания, при положение, че са наети или самонаети лица;

· схема на не-сътрудничество - тази система се прилага за всички испанци, пребиваващи в Испания, Латиноамериканци, Португалци, Бразилци, граждани на Андора и Филипините, както и граждани на други страни, за които се прилагат споразумения или конвенции.

Всеки, който започва работа в Испания, трябва да получи собствен социално-осигурителен номер /виж раздела за регистрация и установяване/. Работодателите са задължени да кандидатстват за членство на своите работници в социално – осигурителната система. Работодателите удържат необходимият процент от месечната брутна заплата и тази удръжка се отбелязва в месечния фиш.

Всички наети и самонаети лица трябва да се присъединят към социално- осигурителната система и да заплащат месечно социално-осигурителните си вноски.

Данъци:

Работодателят удържа дължимите от работника данъци и социални осигуровки от месечната брутна заплата. Дължимият данък върху личния доход се начислява върху всеки доход, придобит чрез труд или инвестиции и се увеличава прогресивно. Задължението да се декларира доходът започва от 22,000 евро /за 2008г./.

Данъкът се декларира през м. Май и Юни на годината, следваща данъчната /данъчната година съвпада с календарната/.

По принцип, ако живеете в Испания 183 дни или повече през една данъчна година, Вие ще трябва да декларирате всичките си доходи, независимо къде сте ги придобили.

Ако сте работили в Испания за период, по-малък от 183 дни, и започнете работа в друга европейска държава, вие можете да пойскате обратно данъците, които са ви били удържани, докато сте били нает на работа в Испания. За целта трябва да представите в данъчната агенция формуляр 215, удостоверение за пребиваване в държавата, в която работите и удостоверение за направените ви удръжки. Периодът, в който можете да предявите претенции за възвръщане на данъците, е 4 години.

За повече информация – Данъчна служба: www.minhac.es, Държавна администрация – Данъчна агенция: www.aeat.es

Живот:

За да наемете жилище в Испания е необходимо да подпишете договор със собственика. Ако договорът е за наемане на жилището за по-малко от 5 години, с всяка година договорът автоматично се подновява. Ако в договора не е уговорен срок, то се приема, че наемането е за 1 година. При подписване на договора Вие ще трябва да платите на собственика депозит в размер на 1 или 2 месечни наема. Цените на наемите в Испания са доста високи. За ориентиране в цените на жилищата – наемане на апартамент в къща струва между 400 и 600 евро. Ако апартаментът е двустаен цената е между 500 и 900 евро. Наемането само на стая е между 180 и 270 евро месечно.

В Испания държавата покрива здравните и фармацевтични нужди на своите граждани чрез Националната здравна служба, финансирана чрез социално – осигурителните вноски и управлявана от автономни общности чрез Здравния департамент и регионалните Здравни служби. Повече от 90% от населението използава тази система за здравните услуги.

След получаване на здравна карта на работниците се полага безплатна медицинска и болнична помощ, но не и дентално обслужване. Системата предоставя на лицата да избират свой личен лекар – GP. При спешни случаи, най-доброто, което можете да направите, е да отидете до най-близкия A&E отдел или да повикате линейка на тел. 112.
За повече информация за здравната система- www.msc.es
За повече информация за настаняване – www.vivendum.com

Образование:

Посещението на детски ясли и детски градини е доброволно. Началното образование е задължително и обхваща децата от 6- до 12-годишна възраст. Средното образование също е задължително и включва възрастовата група от 12 до 16 години. След завършване на средното образование, учениците могат да продължат да учат за средно ниво на професионално обучение или за т.нар bachillerato /сертификат за напускане на училище/. Това обучение –bachillerato продължава 2 години, обикновено от 16 до 18-годишна възраст и дава основата за професионално висше образовние или, при успешно преминаване на тестове – за университетско образование. Университетското образование се разделя на три нива – в някои случаи първото ниво дава квалификация за университетска диплома, второто ниво дава бакалавърска степен и третото ниво – квалификация доктор.
За повече информация – www.mec.es

Признаване на диплома:

С цел преодоляване на множеството различия в квалификационните стандарти на отделните Европейски страни, Европейската Комисия предоставя няколко инструмента, целящи да осигурят повече прозрачност и яснота при признаване на дипломи и квалификация.

1. Европейската мрежа NARIC обхваща Национални центрове за информация при признаване на академично образование във всички страни, членки на ЕИП: www.enic-naric.net . Националния център в Испания / Ministerio de Ciencia e Innovación,
Subdirección General de Títulos y Relaciones con Instituciones Sanitarias/ можете да намерите на : http://www.mepsyd.es/index-mec.html .

2. Europass също е инструмент, осигуряващ прозрачност на професионалните умения. Системата Europass осигурява яснота при разглеждане и признаване на професионалната квалификация в различните части на Европа. Във всяка държава са установени места за информация относно системата Europass – за повече информация: www.europass.sedefop.europa.eu.


Полезни линкове:
www.inem.es - Обществена служба за заетост,
www.minhac.es - Данъчна служба,

www.aeat.es - Държавна администрация – Данъчна агенция,
www.msc.es – Министерство на здравеопазването,
www.vivendum.com- търсене на жилище,
www.mec.es – Министерство на образованието
www.europass.sedefop.europa.eu – системата Europass

Изтеглете брошурата с условия на живот и труд оттук.

Info / БЕ - BE

1 коментар:

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция