понеделник, 7 юли 2008 г.

70 000 наши работят на черно в Гърция

Екатерина Димитрова аташе в Службата по трудови и социални въпроси към българското посолство в Гърция

Гърция се възползва от правото си и затвори своя пазар за български и румънски граждани до края на 2008 г. При това положение всички законно пребиваващи българи до 1 януари 2007 г. получиха петгодишни карти за пребиваване на граждани на Евросъюза с право на работа. Техните съпрузи придобиват правото на работа след 18 месеца от датата на идването им в страната. За незаконно пребиваващите и дошлите след приемането на България в ЕС се издават карта за пребиваване на гражданин на ЕС, но тя е без право на работа. За да се издаде обаче такава карта, трябва кандидатът да има здравна застраховка и да докаже по какъв начин ще се издържа, след като няма да работи. Според гръцките разпоредби те трябва да разполагат с минимум 4000 евро в банкова сметка или някой да гарантира, че ще поема тяхната издръжка. Могат да работят като сезонни работници в Гърция до 9 месеца или също могат да работят, ако имат техен собствен бизнес.
Болшинството от хората с разрешително за работа с трудов договор и им се внасят съответните осигуровки. Останалите поемат риска от евентуални проблеми, които могат да имат. По данни на гръцките ведомства около 50 000 души са законно пребиваващите българи в Гърция, а около 70 000 души са там незаконно. През лятото техният брой значително нараства във връзка с идването на около 50 000 сезонни работници.
Сред основните проблеми за нашите сънародници в Гърция е липсата на информация преди идването им. Пристигат, без да имат представа какви документи трябва да имат за пребиваване и работа, без да знаят друг език освен български. Така стават лесна жертва на недобросъвестни гърци, а и на наши сънародници, които уж имат някакви фирми за намиране на работа, стават жертва на недобросъвестни работодатели, адвокати и т.н.
(Пред агенция Фокус)

тук,07.06.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция