неделя, 23 май 2010 г.

Как българите в Испания се справят с кризата !

Как българите в Испания се справят с кризата !

Безработицата е един от най-тежките проблеми в Испания. Тя вече надхвърля 20 процента, което е най-високата стойност в страните от Еврозоната. Над 4 милиона души живеят от помощи. Сред най-засегнатите са емигрантите.

Квартал Карабанчело в Мадрид. Място, където са създали своя испански дом много емигранти. 8 и половина сутринта. Оживление около спирките на метрото - от хора, тръгнали на работа.

- Много, много тежко усещаме кризата, страхувам се да не загубя работата си, гледам да не закъснея, за да не ме накажат.

Оживление и пред вратите на бюрата по труда, които отварят в 9. Служители разказват, че на ден минават по около 500 безработни.

- Не работим нищо, нито аз, нито жена ми, разчитаме на социални помощи, за да можем да издържаме семейството, децата. Търся работа, но засега нямам успех.

- Познавам много чужденци, които живеят на улицата, защото са останали без работа, някои дори нямат пари да се върнат в родината си.

Властите в Испания отпускат средства на бедстващи чужденци - най-често от латинска америка, само ако гарантират, че в следващите няколко години няма да се връщат в страната.

Сега в Испания живеят около 150-200 хиляди българи. Пред едно от бюрата попадаме на семейство от Смолян. Не желаят да застанат пред камерата.

- Нямате работа ли? - Родителите ми не работят.

С кризата в Мадрид се бори успешно друг българин.

- Къде живееш? - На квартира с жената, плащам 300 евро, успяваш ли да изкараш 300 евро - да, но да спестиш не можеш. Жената работи ли? - не.

Асен не смята скоро да се връща в България. Близо до лъскав хотел в центъра на Мадрид си докарва пари, на които ще завидят хиляди други гурбетчии.
Автор: Надежда Василева



бнт / БЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция