събота, 15 май 2010 г.

От 6 години той и неговото парти са неотменна част от музикалната сцена в Кьолн - DJ Коста Костов и денс-купоните BalkanXpress !

Българин жъне музикални успехи в Германия !

Коста Костов
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Коста Костов

От 6 години той и неговото парти са неотменна част от музикалната сцена в Кьолн - DJ Коста Костов и денс-купоните BalkanXpress. Българинът живее от 16 години в Германия, където пристига всъщност със съвсем друга цел...

През 1994 година Коста Костов решава да замине за Германия - за да следва немска филология и история. След дипломирането си обаче, по стечение на обстоятелствата, се захваща с нещо, което никак не съвпада с изучената от него професия - той започва да работи като музикален редактор и журналист в германското радио Funkhauseuropa, уникална по рода си радиостанция, която представя музика от цял свят, т. нар. world wide music. Коста Костов винаги е обичал музиката. Работата в радиото разгаря страстта му:

Между традиционното и модерното

В началото бе плочата...Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: В началото бе плочата...

"Бях заобиколен от дискове и плочи, с които прекарвах часове. В един момент едно от моите първоначални желания - да пускам музика като DJ - започна да се сбъдва. Появи се една възможност, която прегърнах с въодушевление, и така станах DJ."

Първата изява на българина е на парти, посветено на африканската музика: "Спомням си, че участвах с контра-програма, с която за първи път си позволих да експериментирам с някои Balkan-парчета. Публиката реагира страхотно. За мен това беше знак, че това, с което съм се захванал, е правилно."

По-късно се заражда и идеята за партита под мотото BalkanXpress. Първата покана към жителите на Кьолн да се качат на музикалния балкански експрес е на 16 април 2004: "Няма как да я забравя тази дата. На 16 април все още се намирах в България, след едно посещение. Самолетът ни имаше 10-12 часа закъснение, така че малко остана да не започна навреме купона, но в крайна сметка успях. Партито беше огромен успех."

И така то вече шеста година един път месечно радва публиката в Кьолн. Названието BalkanXpress обаче понякога подвежда, осъзнава и самият Коста Костов: "Повечето хора си мислят за балканско парти, на което звучи изключително и само брас, джипси или балканска музика. Но моята идея от самото начало бе във всички тези балкански фолклори, които се простират може би някъде от Близкия Изток та чак до Унгария, да се примеси електроника."

Смесицата между традиционното и модерното вдъхновява Коста Костов, който като DJ пътува из много страни, където се запознава със съмишленици - певци, DJ-и, музикални продуценти. С тях 38-годишният българин обменя идеи, с часове слуша музика и нахвърля все нови и нови проекти. Резултатът са редица композиции с фолклорни балкански елементи и дъб реге, фънки брейк бийтс и всякакви електронни звучения.

Коста на пултаBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Коста на пулта

Носталгията си казва думата

Възниква и проектът BxP Soundsistema, в който участват гръцкият DJ Йоргос Фотиадис, чува се и бузукито на живеещия в Кьолн Дими Пингиос, еднострунната гъдулка - рибаб - на мароканеца Fulan, бийтовете на сръбския MC Killo Killo и гласът на живеещата в Лондон певица от Ямайка Princess Julliana.

Продукциите на българина убеждават датския лейбъл Urban world records, който е специализиран в издаването на плочи с подобно звучене. На пазара обаче е само малка част от музикалното съкровище на Коста Костов. Той се надява скоро да реализира и останалите си проекти. Вдъхновението му не го напуска, а корените на любовта му към балканската музика несъмнено са в България, в родния му град Варна, разказва самият Костов:

"Това е може би свързано и със следването ми по история, с дълбаенето в балканската народопсихология. С дистанцията, с времето, прекарано далеч от всичките тези места, хора и мелодии, като че ли носталгията си изигра донякъде ролята. Така за мен кръгът напълно се затваря, но не в смисъл, че всичко е завършено, а по-скоро че се дава едно ново начало..."

Автор: Благородна Григорова

Редактор: Даря Попова-Витцел

дв / BE

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция