сряда, 26 май 2010 г.

„Тук-там” – организация на млади хора,завърнали се от чужбина !

„Тук-там” – организация на млади хора,завърнали се от чужбина !

Автор:Лина Иванова

© Снимка: tuk-tam.bg

Трябва да „спре изтичането на мозъци”. Младите хора трябва да се върнат и да помогнат по някакъв начин на страната си, смята Христо Бояджиев.

„Ние вярваме в България и искаме да й помогнем с това, което видяхме и чухме в чужбина.” Това е записано в електронния сайт на създаденото преди малко повече от две години сдружение „Тук-там”. Зад закачливото на пръв поглед наименование са застанали вече около 1 500 момичета и момчета. Те напълно сериозно и мотивирано са направили своя личен избор – да се завърнат тук, където са родени, и да донесат със себе си образованието и опита, който са натрупали там – в най-престижните университети в чужбина. И тъй като интернет пространството в днешно време е най-естественото място за общуване на младите хора, първите стъпки на сдружението започват със създаването на фейсбук група. Постепенно в тази мрежа се включват все повече хора.

„Първоначалната идея на „Тук-там” е тази социална мрежа да послужи като една опорна точка за хора, които искат да започнат живота си почти отначало, след като се върнат в България – споделя една от участничките в сдружението Диана Димитрова. - В първия момент след завръщането от чужбина може да усетиш, че ти липсват някои неща оттам, където си бил. Може да имаш нужда от нов социален кръг или просто искаш да си поговориш с човек, който е имал същите преживявания като теб и може да те разбере, без да е необходимо да му обясняваш много. Сред нас има и хора, които са си намерили работа тук именно чрез общуването в сдружението ни.”

След като завършва Американския колеж в София, Диана заминава за САЩ, където следва политология. Една седмица след дипломирането си в Америка, се завръща в България и скоро след това си намира работа. Признава, че обича да пътува и се чувства добре на нови и непознати места, но отиването й в чужбина не е било свързано с желание да остане там завинаги. Друг активен участник и съосновател на сдружението е Христо Бояджиев. Той е завършил бизнес-администрация, маркетинг и информационни технологии в Американския университет във Вашингтон.

„Отидох с желанието да видя какво представлява това общество, да го опозная – разказва Христо. - Начинът на живот в Америка обаче не ми допадна много, така че завръщането ми тук не беше предшествано от никакво колебание. Аз знаех, че искам да се върна. От една страна за мен приятелите и семейството са много важни. От друга страна това „изтичане на мозъци”, на което сме свидетели през последните години, трябва да има някакъв обрат. Може да звучи много идеалистично, но младите хора трябва да се върнат и да помогнат по някакъв начин на страната си. Не става въпрос за големи дейности, но самият факт, че младите хора влизат в икономиката и работят, това е предостатъчно.”

© Снимка: tuk-tam.bg

Диана Димитрова обича да пътува и се чувства добре на нови и непознати места, но смята, че мястото й е в България.

Именно намирането на работа понякога е много трудно за завърналите се с дипломи от чужбина млади специалисти. Това е провокирало основателите на сдружението „Тук-там” да се ангажират с проект, който да е в помощ на новодошлите. Нарича се „Кариера в България. Защо не?”. Диана Димитрова разкрива подробности:

„Целта ни е да направим среща между хора, които си търсят работа в България, с работодатели, които имат интерес да наемат хора с опит в чужбина. Събираме ги на едно място и им даваме възможност и едните, и другите да кажат от какво имат нужда. Фирмите обявяват позициите си за работни места, имат щандове, изпращат свои хора, които да разказват за своята дейност, да обясняват, да видят кандидатите. В същото време върви и програма с лектори, които говорят по различни теми – „Финансовата ситуация в страната” или „Какво е да си преуспял българин в България?”. Друга много интересна дискусия беше „България през очите на чужденците, които работят тук”. Това също се посрещна много добре от публиката ни.”

По време на провеждането на миналогодишното издание на „Кариера в България. Защо не?” е имало регистрирани 1 500 кандидати, търсещи работа. Броят на фирмите-участнички е бил около 50. Освен с този проект, членовете на „Тук-там” се ангажират и с някои социални дейности. Събират дрехи за дарения за социални домове, почистват квартални градинки. Естествено, не липсват и забавления. Почти всеки месец се организират партита и събирания, на които младите хора се запознават, общуват и си помагат взаимно като разменят идеи.

бнр / БЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция