понеделник, 17 май 2010 г.

Гурбетчиите ни бягат от Гърция !

Гурбетчиите ни бягат от Гърция !

Кризата прогони имигрантите,търсят си късмета другаде в ЕС !


Много имигранти, работещи от години в Гърция, напускат страната заради тежката финансова криза и се завръщат или в родината си, или се опитват да намерят по-добра съдба в друга страна на Европа. Това писа вчера консервативният в. "Катимерини", без да даде подробности за тази тенденция. По неофициални данни в Гърция има около 1 млн. икономически имигранти, от които най-много са албанците - около 800 000 души. След тях на второ място са българите, които също по непотвърдени данни се смята, че са над 100 000.
Пазарни експерти на комшиите алармират за сериозен спад на оборота на магазините, в които работят чужденци. Дори и на трудовата борса, където можеха да се видят чужденци да търсят препитание, сега няма никой, коментира вестникът.
Очевидно спасителният пояс, който ЕС и МВФ хвърлиха за затъналата в над 300 млрд. евро Гърция, не успокоява гастарбайтерите и вече не им се слушат приказки за кризата. Те показват, че няма да дочакат глътката въздух от 110 млрд. евро преки плащания на Гърция да направят чудото и страната пак да се превърне в мястото, където да си вадят хляба. Явно това се отнася и за нашенците, които работят предимно по заведенията, като домашни прислужници, а също и като сезонни работници в селското стопанство - като берачи на портокали и маслини, и те вече не се задоволяват с минималната заплата от 528 евро.

вс / БЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция