четвъртък, 15 май 2008 г.

Българите в чужбина:Няма да се завърнем в мафиотизирана държава

В декларация на Съюза на българите по света "Бъдеще" те призовават държавата да спре да ги рекетира

Българите в чужбина желаят държавата да престане да ги рекетира. Това заявяват в декларация от Съюза на българите по света "Бъдеще". От „Бъдеще“ подчертават, че няма да се завърнат в мафиотизирана страна, защото са много добре информирани за катастрофалните последици от олигархичното управление. Те заявяват и че не желаят да бъдат следени от бившите комунистически тайни служби, каквато практика според тях все още има. От Съюза на българите по света твърдят, че могат да представят доказателства за следене на наши сънародници от бившите комунистически тайни служби.

Когато службите започнат да следят и реално да притискат мафията, а не честните граждани, които са избрали да сключат брак с чужденец или да живеят зад граница, българите в чужбина ще са първите, които ще оценят промяната и ще инвестират пари и в знания в страната, е посочено в декларацията.

Българите в чужбина желаят политическо представителство или най-малкото възможност да гласуват дистанционно, пише в документа. В текста, предоставен на медиите от председателя на организацията Атанас Чобанов, е посочено, че правителството за пореден път демонстрира демагогия в отношението си към българите в чужбина с пакет от безсмислени и скъпи мерки, които са в полза единствено на чиновниците в министерства и посолства.

Декларацията е по повод националната кръгла маса на тема "Новата държавна политика към българите по света", на която не са поканени представители на "Бъдеще". На форума се обсъждат мерки за привличане в страната на емигранти и чужди граждани от българска националност.

Да не се дава на всяка цена българско гражданство. За това пък призова министърът на правосъдието Миглена Тачева по време на кръглата маса, посветена на новата държавна политика към българите в чужбина. Министър Тачева изтъкна, че средногодишно се получават по 1000 неистински документа за български произход и тяхната проверка забавя изключително много решенията за получаване или не на българско гражданство. Министърът конкретизира своето мнение с пример, че в Македония за три месеца срещу цена по договаряне може да се получи документ за български произход.

При откриването на кръглата маса министър-председателят Сергей Станишев акцентира върху необходимостта от облекчаване на визовия режим и достъпа до българския пазар на труда за хора с български произход, които живеят извън страната. Той изтъкна, че по света вече има 50 000 български студенти, а 100 000 са молбите за българско гражданство. Във връзка с това премиерът поиска улесняване на процедурата с по-голяма прозрачност и премахване на посредниците при получаване на българско гражданство.
Вицепрезидентът Ангел Марин каза, че за новата държавна политика към българите в чужбина е необходима промяна поне на четири закона: за българите в чужбина, за българското гражданство, за чужденците и за заетостта. Трябват промени и в други нормативни актове, каза още вицепрезидентът.

Кръглата маса бе ръководена от вицепремиера Ивайло Калфин. В нея участваха и министрите Емилия Масларова, Стефан Данаилов, Евгений Желев. При напускане на форума Станишев не пожела да отговаря на въпроси, но се скара на журналистите за това, че вдигат много шум и пречат на провеждащата се кръгла маса.

тук,15.05.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция