неделя, 9 януари 2011 г.

Около 55 000 са българите от Северозапада,работещи в Испания

Около 55 000 са българите от Северозапада, работещи в Испания

09 януари 2011

Видин. Във Видин и изобщо в Северозападния край трябва да се вземат спешни мерки в развитието на туризма, защото за момента той е единственият начин да се повиши стандартът на местното население и да се завърнат видинчани от чужбина по родните си места. Това каза за радио “Фокус”- Видин председателят ма местната Асоциация на ресторантьорите и хотелиерите от региона Ирена Александрова. По думите й това може да стане като се промени например статутът на античната местност "Рациария" край село Арчар, като тя стане със статут на археологически резерват. Обособяването на древноримския град като туриситическа атракция ще привлече вълна от платежоспособни туристи от чужбина. Така ще се спре и изнасянето зад граница на ценни артефакти, поясни Александрова.
"Ние трябва да се стремим да привличаме точно този вид туристи, а не нископлатежоспособните туристи, които България е свикнала да вижда в последните години. По този начин ще се стигне до ангажирането на средства и работна ръка и така ще се преборим с растящата безработица в региона на Видин", категорична е Александрова. Така цялото село Арчар ще може да се препитава от доходите от туристите.
Повечето работоспособни хора от Северозапада търсят препитанието си зад граница, като голяма част от тях се намира в Испания. 164 000 са българите в Испания, от тях една трета или около 55 000 са от Северозападния регион. Една шеста от тях са деца в ученическа взраст, деца, които са нашето бъдеще, заяви Александрова. Според председателя на асоциацията на ресторантьорите неглижираното отношение към Северозапада е довело до нечуван срив в инфраструктурно и духовно отношение.
"Тук живеят най-нещастните и най-потиснатите хора. Почти всички, живеещи тук говорят на децата си да отидат и да учат някъде и да не се връщат повече там, където няма бъдеще за тях. Стандартът на видинчани е най-ниският в цяла Европа", заяви Александрова. Тя допълни, че това не е нормално за един град с уникално геостратегическо положение, намиращ се на брега на река Дунав и разполагащ с толкова много паметници на културата на повече от 2000 години, и е срам да не искаш децата ти да са част от тази красота. По думите й инициативите за популяризиране на видиинския край няма да спрат, в момента се прави и филм за Видин, в който се промоцира богатото наследство на града.
Ани ЦЕКОВА

иаф / БЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция