сряда, 7 май 2008 г.

Гурбет/Янки плащат 4000 долара заплата на наши фуражки

Частна БГ армия поема към Ирак

Съкратени военни се конкурират с ченгета и рейнджъри за службата

Любомир Старидолски


До края на май ще замине първата група от скъпоплатени охранители за Ирак
Фото Борис ЦАНКОВ
До няколко месеца частна българска армия поема към Ирак и Афганистан. Тя ще дублира по места функциите на родната войска с една основна разлика - ще марширува под американски флаг и ще изпълнява заповеди на английски език. Контингентът е съставен основно от бивши военни и служители на МВР, подгонени от съкращенията у нас. Те вече са започнали да подават своите документи в агенцията за временна заетост "Хюмън Пауър", която е българският подизпълнител на Американската корпорация за отбранителни доставки и услуги (DDS). "Търсят 1200 охранители от Европа. Квотата за България е от 200 души, като нашият стремеж е да вдигнем бройката", заяви управителят на българската фирма Васил Василев. Нашите отиват в сърцето на тероризма за 4000 долара на месец с включени осигуровки, квартира и храна. В момента рейнджърите на държавна служба взимат двойно по-малко.
"Набираме частни стационарни и конвойни охранители за Кабул и Багдад. Ние се явяваме подизпълнители на корпорация DDS, която има договор с американската армия за охрана на военни обекти, складове и т.н. Знаете, че постепенно функциите на армията в тези точки на света се поемат от частни охранители. У нас също вече такива фирми се грижат за опазване имуществото на Българската армия", заяви Георги Георгиев, служител в "Хюмън Пауър". Едно от най-важните условия пред мераклиите за гурбет в размирните точки на света е да са служили поне 4 години в редиците на родната армия, в националната полиция или военизираните служби. Задължително е да знаят английски и да са на възраст не повече от 55 години. "Възрастовите ограничения са много по-либерални в сравнение с дискриминацията, на която сме подложени в България. Нашите сотаджии ни третират като манекенки и дори не те викат на интервю, ако си минал 35 лазарника", оплакват се съкратени офицери.
"Имаме сключен двугодишен договор с Министерство на отбраната за рекрутиране и намиране на заетост на освободените от армията военни. Засега набираме кандидати с помощта на Изпълнителната агенция към МО - Военни клубове и информация. Чрез нея правим достояние офертите за работа до всички бившите военни. Още не сме излезли с национална кампания, но въпреки това има голям интерес към този тип мисии зад граница. Основният проблем на нашата банка с кадри е, че в нея онези, които знаят английски, не са много", съжали Георгиев. Преди 20 дни представител на българската агенция за заетост се е срещнал с американската корпорация. На сгледата янките дали зелена светлина за набиране на охранители от България, Полша и Румъния. До няколко седмици запасняците, минали през родното сито, ще бъдат представени на американски емисари в София. "Интервюто ще бъде на английски. Идеята е в неформален разговор US работодателите да се запознаят с желаещите и да видят тяхното ниво на владеене на английски език. Втората част от "изпита" ще бъде по документи", заявиха от "Хюмън Пауър".
Сред подалите документи преобладавали рейнджъри, участвали в мисии в Камбоджа и Ирак. Не липсвал интерес и от страна на действащи полицаи. "Хората, които в момента са на действаща военна служба, нямат право да участват в такива мисии. Служителите на МВР, ако си договорят някакъв вид отпуска, биха могли да кандидатстват. Но по принцип предпочитаме да работим с бивши кадри на МО и МВР. Причината е, че проблемът с освобождаването на онези, които в момента са на работа там, е много сложен. В крайна сметка всичко опира и до личния избор на човек. Ние обаче не ги съветваме да напускат постоянните си места. Защото дори мисията да продължи една година, дори и да има опция за удължаване на договора, все пак това се води временна работа", уточни Георги Георгиев. Той се надява до края на май първата група от двайсетина частни охранители да бъде готова за излитане.

тук,08.05.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция