петък, 20 юни 2008 г.

Лондон кани български енергетици

Мишел Гутсузян

Българските ядрени експерти ще могат да работят във Великобритания, без да кандидатстват за разрешително. Това стана възможно, след като Лондон ги включи в списъка на професиите, за които липсва работна ръка. Така местните компании могат да наемат специалисти от всички страни, без да искат разрешително от правителството.

Досега българските енергетици попадаха под трудовите ограничения на местния пазар и можеха да работят на Острова единствено след като се докажe, че няма британци, които могат да заемат свободното място. Ситуацията се промени, тъй като Лондон планира мащабни инвестиции и разширение на енергийните си мощности.

Евентуалното изтичане на енергетици към Великобритания може не само да изостри дефицита на квалифицирани кадри тук, но ще отправи предизвикателство към правителството при строежа на АЕЦ "Белене", който трябва да започне през тази година. Очаква се на строежа да бъдат наети над 10 хил. души.

Наскоро министърът на труда Емилия Масларова отбеляза, че желанието на българите за трудова емиграция намалява. Според HR консултанти обаче това се отнася за хората с ниска квалификация, докато изтичането на висококвалифицирани кадри се увеличава. Повечето специалисти от тази група заявяват, че биха се съгласили да работят в България, но срещу конкурентни на европейския трудов пазар заплати.

тук,15.06.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция