сряда, 18 юни 2008 г.

Всеки българин може да потърси осигурителните си права в държавата,в която работи

Четвърта трудова борса на германски компании, търсещи работници от България

Фотограф: Георги Кожухаров

Европейската мрежа за трудова заетост "EURES" вече може да се използва и от българските граждани, които искат да намерят работа в ЕС. Това съобщи на пресконференция екип от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/, който представи програма за разяснение на правата и задълженията на българските граждани като членове на ЕС.

За миналата година 450 български граждани са успели да си намерят работа чрез европейската мрежа за трудова заетост. Информацията в мрежата се актуализира всеки ден и всеки, който желае, може да си направи профил. Системата съдържа информация за правилата и процедурите за наемане на работа в държавите от
Общността.

Министерството на труда и социалната политика създава мрежа от служби по трудови и социални въпроси към посолствата на България в чужбина. До този момент има такива служби в Испания /Мадрид/, Германия /Берлин/, Великобритания и Гърция, където всеки български гражданин може да потърси необходимата му информация и помощ, за да работи на съответните пазари на труда, съобщиха на пресконференцията от министерството.

Доц. Маргарита Атанасова поясни, че важна тенденция на европейския трудов пазар е увеличението на средствата, които работодателите отделят за обучение и квалфикация на служителите си.

Мария Касърова от НОИ добави, че най-важното е да се разбере, че българските граждани имат еднакви права на социално осигуряване с другите европейски граждани. Всеки българин може да потърси осигурителните си права в държавата, в която пребивава и работи, добави Касърова.

Такова е и положението със здравните осигуровки, като необходимо условие е българските граждани да имат непрекъснато здравно осигуряване в компетентната държава, най-често това е България, но може да бъде и страната, където те работят, посочиха участниците в пресконференцията.

тук,2008

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция