понеделник, 16 юни 2008 г.

Създаваме специален фонд за българите в чужбина

Българската държава ще създаде специален фонд, който ще подпомага българите в чужбина.

Това обяви пред българската общност в Ню Йорк премиерът Сергей Станишев, съобщават от правителствената пресслужба.

Той е на четиридневно посещение в САЩ.

За пари от новия фонд ще могат да кандидатстват български общности от цял свят.

Идеята е заложена в стратегията на правителството за новата политика към българите зад граница и ще даде възможност на сънародниците ни да кандидатстват със свои проекти за финансова подкрепа.

Те трябва да представят проекти в областта на културата и образованието. Очаква се фондът да заработи в началото на следващата година.

Все още не е ясно колко пари ще бъдат заделени за него, но най-вероятно в началото сумата ще възлиза на около 5 милиона лева.

По време на срещата си премиерът посочи, че в страната ни вече се усеща дефицит на подготвени специалисти в различни сфери и изрази увереност, че българите зад граница ще започнат да се завръщат в родината, както това се е случило в страни като Испания и Португалия. Работа на българските институции е да осигурят такава възможност, подчерта министър-председателят.

Премиерът присъства на тържеството по случай приключването на учебната година в училище "Христо Ботев" към Генералното консулство на Република България в Ню Йорк.

България е там, където има и един българин, заяви Станишев пред събралите се деца и родители.

Чрез духовността ние като народ сме оцелели в най-тежки периоди от развитието на България и съм сигурен, че този дух се е запазил и днес в епохата на глобализацията, добави той.

С тези думи се обърна премиерът Сергей Станишев към възпитаниците и родителите на децата в българското училище „Христо Ботев" към Генералното консулство на страната ни в Ню Йорк.

Премиерът, външният министър Ивайло Калфин, министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров и посланикът ни в САЩ Елена Поптодорова се включиха в церемонията по успешното приключване на учебната година в училището и връчиха удостоверения на малчуганите.

В изказването си Станишев подчерта значението на новата политическа стратегия на българската държава по отношение на нашите сънародници зад граница за съхранението на националните традиции и ценности.

Ние държим да не забравяте България и тази връзка да бъде все по-жизнена и по- действена, допълни премиерът.

Правителството ще оказва подкрепа и на българските училища в чужбина, в това число и с учебници и образователни програми, каза още министър-председателят. Той бе категоричен, че за това страната ни има необходимия ресурс.

Децата от българското училище "Христо Ботев" получиха свидетелства за завършено образование за трета поредна година след създаването на учебното заведение през 2005 г.

След приключването на тържествената част, Сергей Станишев изпя заедно с всички ученици и техните родители химна на българската просвета и култура "Върви, народе възродени".

тук,16.06.08

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция