вторник, 23 август 2011 г.

Рестрикции за българи в Холандия

Рестрикции за българи в Холандия

Социалното министерство се опитва да убеди холандските власти, че българските работници не са заплаха за пазара на труда в Холандия. Заместник-министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова разговаря днес с холандски депутати с надеждата, че в най-скоро време Холандия ще преустанови рестрикциите към свободното движение на българските работници.

Безработицата в Холандия е най-ниската в ЕС, но въпреки това правителството въведе рестрикции за наемането на българи и румънци. От 1 юли тази година те могат да работят там само със специално разрешително, а работодателите, които ги наемат, трябва да имат специален лиценз и да докажат, че не са могли да намерят холандци за свободните работни места. Тези мерки предизвикаха остра реакция сред нашите евродепутати. Този проблем е и поводът за посещението на холандски депутати у нас.

Хер Коонманс - ръководител на Парламентарната делегация на Холандия:
- Ние представляваме Временна комисия на Холандския парламент, която трябва да прецени кога и при какви условия да се реши проблемът с българите и и румънците, които искат да работят в Холандия.
Това е главният въпрос, защото преди няколко години например очаквахме, че у нас ще дойдат около 20 хиляди работници от Полша, а всъщност дойдоха около 2 хиляди и те наистина намериха работа, и се трудят здраво.

Сега обаче в някои региони у нас имаме проблеми с безработицата сред холандците.

Резултатите от посещението ще бъдат представени на Парламента и на холандския министър Хенк Камп, който въведе ограниченията на трудовия пазар. Според холандските парламентаристи там сега работят около 10 хиляди българи и румънци.

Хер Коонманс - ръководител на Парламентарната делегация на Холандия:
- Повечето работят легално, защото като граждани на ЕС българите и румънците имат право да регистрират собствени фирми и да развиват собствен бизнес, но когато ги наема наша компания те трябва да имат специално разрешително. Според нашето проучване обаче има хора, които уж развиват собствен бизнес, но всъщност работят за наши фирми полулегално.

Днес зам.-министър Костадинова е акцентирала върху успешното двустранно сътрудничество по отношение на борбата срещу нелегалната работа и успешната българска практика срещу злоупотреби със социалните системи, която се признава като една от най-добрите в ЕС.
Автор: Талка Симеонова

бнт / БЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция