сряда, 24 август 2011 г.

Заради поляците Холандия трудно ще се отвори за българи

Заради поляците Холандия трудно ще се отвори за българи

Дина Христова

Холандия трудно ще се навие да отвори преждевременно трудовия си пазар за работна ръка от България и Румъния заради неочакван наплив от полски имигранти след премахване на ограниченията за тях. Това става ясно от посещението на холандската парламентарна делегация у нас, която два дни проучва нагласите за миграция на българите.

"Представителите на парламентарната делегация не изразиха открито притеснения от вълна от имигранти от България, но бе изтъкнато, че за Полша очакванията са били за 20 000 работници, а на практика в страната са дошли 200 000. В този смисъл, ако не за притеснение, то определено може да се говори за предпазливост и внимателно проучване на нагласите и приблизителните очаквания за работници мигранти от България и Румъния", обясниха от социалното министерство за "Сега".

Холандските депутати представляват временна парламентарна комисия, която има за цел да проучи какви са нагласите в българите и румънците при евентуално отпадане на ограничението за граждани на тези страни да работят свободно в Холандия, както и как процесът би се отразил на икономиките на двете държави. Тя е създадена, след като България и Румъния заедно протестираха срещу наложените нови ограничения от 1 юли за работници от двете страни. С тях Холандия на практика третира българите и румънците като представители на държави извън ЕС въпреки правилата за свободно движение на стоки и услуги в общността. В същото време социалният министър Тотю Младенов настоява не само новите рестриктивни правила да бъдат отменени, но и Холандия заедно с останалите 9 страни в ЕС, които все още поставят ограничения пред родната работна ръка, да ги премахнат преди изтичане на окончателния срок, който може да продължи най-много 7 години след присъединяването, т.е. до края на 2013 г.

в се / БЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция