сряда, 20 юли 2011 г.

България опустява:Гурбетчии

Гурбетчии от Добрич бягат в Канада

Снимка в мо

Няма точни данни колко са емигрантите ни в САЩ и Канада.

Ива Димитрова

20.07.2011

От 300 евро до 400 долара всеки месец получават пенсионирани старци от Добрич, чиито деца са на гурбет в чужбина. “Синът ми е лекар в Канада от 10 години. Получава на месец по 20 000 долара. Не му искам парите, но той всеки месец ми праща по 400 долара, а по празниците и повече. Той е с цялото си семейство там. Имат два апартамента, две къщи, всяко лято ходят на почивка в Палма де Майорка. Идват си тук, в Добрич, веднъж в годината за по двайсетина дни”, разказа пред “в мо” Недялка Йовчева. В блока, където тя живее и който има три входа, са останали само възрастни пенсионери. И то в половината от апартаментите. Останалите семейства масово се изнесли на гурбет в чужбина – Канада, Франция, Белгия, Италия, Австралия, Южна Африка.

Репортерско проучване на “в мо” установи, че добричлии предпочитат да емигрират в Съединените щати и в Канада вместо в Европа. В Калифорния например има около двайсетина семейства, които вече притежават собствени триетажни къщи и са водещи специалисти в своята област.

Не са малко и добруджанците в канадския град Торонто. Няколко са лекарите от Добрич, които от години работят в тамошни болници. Те координират и гостуването на близки и роднини от тук, като организират колективно издаване на визи и групови билети. В Калгари пък всички българи, живеещи и работещи в Канада, се събират на определено число всеки месец.

Много лекари и медицински сестри от Добрич работят и живеят от десет и повече години в Англия и нямат намерение да се връщат в България, като вече са взели при себе си и децата си. Доста младежи от Добрич заминават на студентски бригади на Острова, хващат си гаджета англичани, женят се и остават там. Други държави, предпочитани от добруджанци, са Гърция, Кипър, Германия и Испания.

Много жители на Добрич търсят препитание в Германия. Основният бранш, където си намират работа, е строителството. От валутните бюра в града обобщават, че почти половината от парите, които идват от гурбетчиите, са именно от Германия. След Германия най-голям паричен поток идва от Гърция и Кипър.

в мо / БЕ

Няма коментари:

Публикуване на коментар

bulgarianemigrants@gmail.com

Портал за Турция