сряда, 24 август 2011 г.

Заради поляците Холандия трудно ще се отвори за българи

Заради поляците Холандия трудно ще се отвори за българи

Дина Христова

Холандия трудно ще се навие да отвори преждевременно трудовия си пазар за работна ръка от България и Румъния заради неочакван наплив от полски имигранти след премахване на ограниченията за тях. Това става ясно от посещението на холандската парламентарна делегация у нас, която два дни проучва нагласите за миграция на българите.

"Представителите на парламентарната делегация не изразиха открито притеснения от вълна от имигранти от България, но бе изтъкнато, че за Полша очакванията са били за 20 000 работници, а на практика в страната са дошли 200 000. В този смисъл, ако не за притеснение, то определено може да се говори за предпазливост и внимателно проучване на нагласите и приблизителните очаквания за работници мигранти от България и Румъния", обясниха от социалното министерство за "Сега".

Холандските депутати представляват временна парламентарна комисия, която има за цел да проучи какви са нагласите в българите и румънците при евентуално отпадане на ограничението за граждани на тези страни да работят свободно в Холандия, както и как процесът би се отразил на икономиките на двете държави. Тя е създадена, след като България и Румъния заедно протестираха срещу наложените нови ограничения от 1 юли за работници от двете страни. С тях Холандия на практика третира българите и румънците като представители на държави извън ЕС въпреки правилата за свободно движение на стоки и услуги в общността. В същото време социалният министър Тотю Младенов настоява не само новите рестриктивни правила да бъдат отменени, но и Холандия заедно с останалите 9 страни в ЕС, които все още поставят ограничения пред родната работна ръка, да ги премахнат преди изтичане на окончателния срок, който може да продължи най-много 7 години след присъединяването, т.е. до края на 2013 г.

в се / БЕ

вторник, 23 август 2011 г.

Рестрикции за българи в Холандия

Рестрикции за българи в Холандия

Социалното министерство се опитва да убеди холандските власти, че българските работници не са заплаха за пазара на труда в Холандия. Заместник-министърът на труда и социалната политика Деяна Костадинова разговаря днес с холандски депутати с надеждата, че в най-скоро време Холандия ще преустанови рестрикциите към свободното движение на българските работници.

Безработицата в Холандия е най-ниската в ЕС, но въпреки това правителството въведе рестрикции за наемането на българи и румънци. От 1 юли тази година те могат да работят там само със специално разрешително, а работодателите, които ги наемат, трябва да имат специален лиценз и да докажат, че не са могли да намерят холандци за свободните работни места. Тези мерки предизвикаха остра реакция сред нашите евродепутати. Този проблем е и поводът за посещението на холандски депутати у нас.

Хер Коонманс - ръководител на Парламентарната делегация на Холандия:
- Ние представляваме Временна комисия на Холандския парламент, която трябва да прецени кога и при какви условия да се реши проблемът с българите и и румънците, които искат да работят в Холандия.
Това е главният въпрос, защото преди няколко години например очаквахме, че у нас ще дойдат около 20 хиляди работници от Полша, а всъщност дойдоха около 2 хиляди и те наистина намериха работа, и се трудят здраво.

Сега обаче в някои региони у нас имаме проблеми с безработицата сред холандците.

Резултатите от посещението ще бъдат представени на Парламента и на холандския министър Хенк Камп, който въведе ограниченията на трудовия пазар. Според холандските парламентаристи там сега работят около 10 хиляди българи и румънци.

Хер Коонманс - ръководител на Парламентарната делегация на Холандия:
- Повечето работят легално, защото като граждани на ЕС българите и румънците имат право да регистрират собствени фирми и да развиват собствен бизнес, но когато ги наема наша компания те трябва да имат специално разрешително. Според нашето проучване обаче има хора, които уж развиват собствен бизнес, но всъщност работят за наши фирми полулегално.

Днес зам.-министър Костадинова е акцентирала върху успешното двустранно сътрудничество по отношение на борбата срещу нелегалната работа и успешната българска практика срещу злоупотреби със социалните системи, която се признава като една от най-добрите в ЕС.
Автор: Талка Симеонова

бнт / БЕ

неделя, 21 август 2011 г.

Гавра с българка в центъра на Рим !4-ма румънци я изнасили и уринирали над нея ! (видео и снимки)

Снимка:Изнасилвачите.

Гавра с българка в центъра на Рим

4-ма румънци я изнасили и уринирали над нея

20 август 2011, 22:06

София, България

Кадри от камерите на Централната гара в Рим са запечатали ясно как през нощта на 15 август четирима видимо пияни мъже приближават жена пред главния вход, където са наредени такситата. След отказа й да ги последва двама от тях се отдалечават, а други двама продължават да настояват. След това единият притиска здраво жената към себе си, хваща я през врата и я завлича, а другият мъж тръгва пред тях.
Отвличане на млада българка в центъра на Рим потресе цяла Италия. То е заснето от камера на гара “Термини” и медиите на Ботуша излъчиха кадрите. Жената е чакала да си хване влака за България. 4-ма румънци са се гаврили с нея цяла нощ, но тя им се изплъзнала и те са заловени.

Кадрите с отвличането на българката бяха показани в новините на всички италиански телевизии. Бяха качени и на сайтовете на повечето всекидневници. Милионите зрители, които ги видяха, настръхнаха от ужас заради извода: може да се случи на всеки.

Българката, чието име не се съобщава от съображения за сигурност, се намира в момента в апартамент под закрила на полицията и ще бъде основен свидетел в делото срещу четиримата румънци.

В действителност нещастната одисея в Италия на жената започва в началото на юли. Тя е семейна, с деца, но е очукана от живота в българската провинция и решава да търси препитание в Рим. Преди това е работила в строителна фирма в България.

Подобно на стотици българки във Вечния град и тя става домашна помощница в италианско семейство. Работата обаче не съответства на очакванията, а заплащането - още по-малко. В края на месеца й дават едва една трета от обещаното. Българката решава да се върне в България, но няма паспорт и разполага с малко над 200 евро.

На 15 август отива в българската консулска служба в Рим, за да иска временен паспорт. Въпреки че тогава в Италия е почивен ден, й издават веднага пасаван. След като плаща таксата за него обаче, останалите й пари не стигат за самолетен билет. Проблем за българката е и да се придвижва до летището на Рим, тъй като е за първи път в страната и не знае италиански.

Съветват я да се върне в България с влак през Любляна или с автобус от площада пред римската гара “Тибуртина”.

Жената стига до автогарата, но вече е късно и тя е затворена. Решава да отиде на централната гара “Термини”, но когато стига там, тя също е затворена заради късния час. В 2 часа през нощта българката сяда върху куфара си пред централния вход на гарата, където са наредени таксита и където винаги има туристи и охрана. Не е рядкост понякога цели групи от младежи или туристи да спят на това място, очаквайки отварянето на гарата на сутринта.

Точно тогава обаче четиримата румънци - както става ясно по-късно, на възраст между 27 и 33 г. и с чисто съдебно минало - приближават жената.

Замъкват я насила до кола, паркирана на 50 м встрани на пл. “Чинкуеченто”, и я натикват в нея. След близо 40-минутно пътуване групата стига до Риано, на югоизток от Рим. Нашенката успява да си запише на листче местата, през които минават.

Случилото се пред гарата е обаче като закачка в сравнение с това, което я очаква тепърва. Пияни, а може би и дрогирани, румънците се затварят с българката в апартамента на единия от тях, чиято съпруга отсъства. Следват над 4 часа насилие и гаври, в които има всичко, включително и уриниране над жената. “Развлеченията” си с българката четиримата заснемат с мобилните си телефони.

На сутринта трима от насилниците напускат апартамента. Българката остава сама с четвъртия. Тя обаче не изпада в паника. Използва момент, в който той заспива, взема телефона му с кадри от жестоката нощ и избягва през прозореца. Виждайки я, минувач я помисля за крадец и вика карабинерите.

Въпреки че не говори италиански, А. успява да обясни да я откарат до Рим. Така на 16 август по обед тя пристига отново в българското консулство. Дежурният консул Росен Руфев я води в полицията.

Описаното от българката се струва толкова невероятно на полицаите, че в началото те не й вярват. Когато показва обаче заснетото с телефона и след като преглеждат записите от камерите на гарата, те си дават сметка за случилото се. Българката води полицаите на всяко от местопрестъпленията.

Завеждат я и на преглед в болница. Жената се тревожи не само за евентуално забременяване, но и от заразяването й с болести. В полицията тя разпознава без грешка през стъклена стена един по един доведените румънци, които са смесени с други хора.

До Риано полицията стига благодарение на кадрите от телефона, от които разпознава градчето. Двама от нападателите са арестувани веднага в местен бар, след което полицията стига и до другите двама. Четиримата насилници ще бъдат съдени.


Violentata bulgaro in Italia by timesbg

иаф / BgTimes.Net

:::

ROMA, RAPITA E VIOLENTATA A FERRAGOSTO -FOTO/VIDEO

Venerdì 19 Agosto 2011 - 14:55

Ultimo aggiornamento: 20:29

ROMA - L'hanno torturata per una notte intera, picchiandola, abusando di lei e filmando tutto con i loro telefonini. Ma proprio da quelle immagini - dal contenuto «raccapricciante» -, gli agenti della Polfer di Roma sono riusciti a risalire ai quattro romeni che la notte di Ferragosto hanno sequestrato e violentato una donna bulgara di 40 anni, abbordata alla stazione Termini e portata a Riano, piccolo paese alle porte di Roma. Era arrivata in Italia da appena un mese, probabilmente per sbarcare il lunario ma, come tante sue connazionali, era finita per fare la badante al centro di Roma. Un'esperienza che non l'aveva soddisfatta, tanto da decidere il rientro a casa dal marito. È il giorno di Ferragosto, la donna ritira il passaporto e si mette alla ricerca di un volo per la Bulgaria: impresa vana, dato il sovraffollamento del periodo di ferie. Nonostante tutto prepara il suo trolley e si dirige alla stazione Termini con la speranza di trovare un treno per il Nord. Sono da poco passate le 2 di notte e lo scalo è chiuso, così una guardia giurata le consiglia di attendere l'apertura della stazione accanto alle porte scorrevoli di piazza dei Cinquecento. È qui che viene avvicinata da quattro romeni che prima cominciano a farle delle avances e poi la costringono a seguirli in macchina: uno di loro le stringe il collo con un braccio trascinandola verso l'auto. Arrivati nell'appartamento di Riano, affittato regolarmente ad uno degli aguzzini e alla moglie (in quel momento fuori casa), cominciano a picchiarla e violentarla, costringendola anche a bere alcolici. La mortificano e la seviziano per tutta la notte, costringendola ad avere rapporti sessuali con tutti loro. Il tutto ripreso dai loro telefonini. «Si tratta di scene raccapriccianti», dicono gli investigatori che hanno visto le immagini, «l'hanno mortificata fisicamente e psicologicamente». Alle prime luci dell'alba la donna riesce a fuggire dall'appartamento e a chiedere aiuto in strada. Un passante la porta all'Ambasciata, dove racconta quanto accaduto. Nonostante la notte di terrore, la bulgara trova la freddezza di rubare il telefonino ad uno dei suoi aguzzini che si era addormentato, mentre gli altri erano usciti per andare a lavorare. Proprio grazie ai video registrati su quel cellulare e su un altro in possesso di uno degli arrestati, la Polfer è riuscita ad incastrare i quattro balordi, che dovranno rispondere di violenza sessuale di gruppo, sequestro di persona e rapina. «Vorrei ringraziare il Console facente funzioni - tiene a precisare il vicequestore aggiunto della polizia ferroviaria, Marco Napoli -, il quale ci ha aiutato con la lingua, dato che la donna non conosceva neanche una parola di italiano». Nonostante i problemi con la lingua, però, la bulgara era riuscita a mantenere i nervi saldi, appuntando ogni singolo spostamento su un foglio. Dettagli preziosi per il lavoro degli investigatori che hanno braccato i romeni, presto individuati in un bar di Riano. Al confronto visivo, la donna non ha avuto dubbi: erano loro ad averla seviziata. Ora tornerà a casa, appena trovato posto su un volo, e proverà a dimenticare quella terribile no

http://www.leggo.it / БЕ

вторник, 16 август 2011 г.

Емигранти са изпратили 1,5 млрд. лв. на роднини в България през последните 12 месеца

Емигранти пращат 190 хил. заплати

Емигранти са изпратили 1,5 млрд. лв. на роднини в България през последните 12 месеца, сочат данните на БНБ.
Само през юни изпратените от българите зад граница пари до близките им в страната са над 133 млн. лв. Това представляват над 190 хил. средни заплати за страната от по 700 лв.
Парите от емигрантите и помощите от ЕС имат все по-голяма роля за платежния баланс на страната, тъй като чуждите инвестиции намаляват. За първото полугодие преките чужди инвестиции са отрицателни в размер на 23,7 млн. евро спрямо положителни 443,4 млн. евро за същия период на 2010 г., сочат данните на Централната банка. Това се дължи основно на погасяване на кредити от няколко големи български предприятия към компании майки в чужбина.
Същевременно се подобрява усвояването на фондовете от ЕС, сочат данните на БНБ. България е усвоила рекордните 1,69 млрд. евро от ЕС за 12-те месеца до 30 юни 2011 г. Това е с 507 млн. евро повече спрямо 12-месечния период до 30 юни 2010 г., когато са били усвоени 1,18 млрд. евро.

в ст / БЕ

петък, 12 август 2011 г.

„Ел Паис”: Увеличават се паричните трансфери от имигрантите в Испания

„Ел Паис”: Увеличават се паричните трансфери от имигрантите в Испания

12 август 2011

Мадрид. Въпреки тежките последици от кризата, се увеличават парите, които имигрантите, работещи в Испания, изпращат на своите роднини в родината си. Според експерти това се дължи на факта, че имигрантите се приспособяват към сегашната икономическа ситуация, пише вестник „Ел Паис”.
Средствата, изпратени зад граница, са се увеличили с 16,7% през първото тримесечие на годината в сравнение със същия период на 2010 година, сочат данните на Националната банка на Испания. В периода между януари и март 2010 година имигранти са изпратили парични преводи в родината си на стойност 1,582 милиарда евро. За същия период на тази година сумата е 1,846 милиарда евро.
Парагвайците и боливийците изпращат около 30% от заплатите си на свои роднини, а аржентинците – 8%. Най-много пари изпращат китайците и филипинците – около 3000 евро годишно.

иаф / БЕ

Портал за Турция