събота, 27 ноември 2010 г.

Всеки трети bg емигрант заминава за Испания

13 000 са на социални помощи

Всеки трети bg емигрант заминава за Испания

Интегрирали се добре, едва 1% са престъпници

Самуил Димитров

27.11.2010

Един от всеки трима или четирима българи, които са решили да емигрират, избира Испания. Това съобщи вчера испанският посланик у нас Хорхе Фуентес по време на конференция за интеграцията на българите в кралството.

Официалните данни сочат, че около 154 хиляди нашенци имат испански документи за самоличност, което нарежда българската диаспора на седмо място сред емигрантите. Според Фуентес обаче реалният брой на българите е по-голям. Посланикът твърди, че Испания е първата дестинация за сънародниците ни. Вътрешният министър Цветан Цветанов пък обясни, че по неофициални данни

нашенците в Испания са поне 300 000 души

Едва 1% е престъпността сред българската емиграция, отчете още Фуентес. Според него сънародниците ни се интегрират много добре и не създават никакви проблеми. "В Испания е ясно, че не можем да свързваме българите с престъпността. Българската общност помогна много за развитието на Испания, когато имахме добро икономическо развитие. Българите днес споделят същата съдба с тази на испанците", каза той. Цветанов обаче подчерта, че

10% от българите в Испания са на възраст до 15 години

и това е тревожна тенденция. "Семействата са напуснали родината си с техните деца и по всяка вероятност търсят своето трайно установяване в страна от ЕС", коментира той.

13 000 българи получават социални помощи, сочат още данните. Не може обаче да се каже колко нашенци са останали без работа заради кризата. Няма и статистика каква част от емигрантите са се върнали у нас.
.
Най-много работят като строители и фермери


Строителството е най-предпочитаната работа за българите в Испания, сочат още данните на испанското посолство.

Според статистиката 34 хиляди нашенци са заети в този бранш. Други 12 хиляди пък работят в селското стопанство. Близо 4 хиляди са предприемачите и още толкова припечелват като домашни помощници. 155 121 са българите, които си плащат социални осигуровки, сочи още статистиката на посолството.

Нашенците, предпочели да емигрират в Испания, се насочват основно към три области. 20 на сто от тях са се настанили във Валенсия, а 19% са българите в Кастилия и Леон. На трето място по предпочитание се нарежда Мадрид - със 17%.
.
Пътуваме в чужбина по-малко


Спадът в броя на пътуванията на българи зад граница на годишна база се запазва и през октомври, показват данните на Националния статистически институт. През миналия месец пътуванията на нашенците в чужбина са били 291,7 хиляди, което е с 19,4 на сто по-малко в сравнение със същия месец на 2009 година. През септември пък беше отчетен спад от над 20 на сто.

Предимно през октомври нашенците са отскачали в чужбина с работна цел - 55,6% от посещенията. Гостуванията се нареждат на второ място - с 22,9 на сто, а пътуванията с цел почивка или екскурзия са били едва 18%.

Посещенията на чужденци у нас през октомври са 477,2 хиляди, като нарастват с 5,1% спрямо същия месец на миналата година, показват данните на националната статистика. Същият ръст се отчита при чуждите визити с цел почивка и екскурзия. Нарастват и посещенията с цел гостуване, както и транзитните преминавания - съответно с 10,3 и 13,7%. В същото време обаче се регистрира спад при посещенията със служебна цел - с 0,5%, и по други причини - с 4,2%.

През октомври 2010 г. чужденците, пристигнали у нас на почивка и екскурзия, формират 36 на сто от всички пътувания, а чужденците, дошли по-работа - 18%, показват данните на НСИ.
.
23 000 са ученици
23 000 са българите в ученическа възраст в Испания, съобщиха от екипа на министъра без портфейл Божидар Димитров на конференцията за интеграция на емигрантите ни.

Голяма част от младежите обаче не успяват да учат на майчиния си език. В момента в Испания има 27 неделни училища. През тази година чрез програмите на просветното министерство държавата ще даде 1 млн. лв. за подпомагането им. "Програмата "Роден език и култура зад граница" стартира през тази година и до момента има 22 одобрени проекта за Испания. Идеята е да се помага за развитието на българската култура", обясниха от екипа на министъра без портфейл. Тазгодишният бюджет за образователната програма зад граница е 2,4 млн. лева.
.
Гурбетчиите връщат у нас $ 1,5 млрд.


До края на 2010 година българските емигранти ще изпратят в страната повече от 1,5 млрд. долара. Това сочи изследване на Световната банка. Въпреки кризата постъпленията от гурбетчиите се увеличават, а според данните на международната финансова институция техният брой е повече от 1,2 милиона човека.

Европейската статистическа служба обяви, че през миналата година чужденците, които работят в ЕС, са изпратили на семействата си по родните места около 30 млрд. евро емигрантски пари. Това е вторият по големина източник на външно финансиране за източноевропейските икономики след преките чуждестранни инвестиции.

Парите, които пристигат от странство, отиват най-често за подпомагане на семейните бюджети, част от тях обаче влизат директно в банковата система за погасяване на предварително теглени кредити. Тези средства най-често са били използвани, за да се финансира покупка на жилище. Някои наши гурбетчии пък са тръгнали зад граница със заеми, които сега погасяват.

Българската емиграция се насочва в шест основни направления - Испания, Германия, Гърция, Италия, Великобритания и САЩ, сочат данните на Световната банка. Страната ни е сред държавите от Източна Европа с най-много висококвалифицирани емигранти - около 8,6 на сто от населението.

монитор / БЕ

Портал за Турция