неделя, 29 август 2010 г.

Вече двадесет години това семейство живее в Америка

20 години семейство Мермерски напразно живее с мисълта да се върне в България

До Америка, но не назад



Исак Гозес


Вече двадесет години това семейство живее в Америка. Повечето от тях с чувството, че това е временно. Ще трябва да довършим още нещо, казват си и се връщаме в България. Докато един ден установяват, че всъщност всичко, което вече имат - къща, работа, приятели, е зад океана. Нещо повече - в самолета от София за Вашингтон се натрапва една неочаквана мисъл: Прибираме се вкъщи. Изненадващо. За първи път. И с нея въпросът: Къде е вкъщи? Ясно. Вече там. Разбира се, и след цялата тази мисловна и житейска метаморфоза те си остават българи. Това не може да се промени. Децата им обаче, родени там, преди единадесет години, са си чисти американци. Макар че и Себастиян-Александър, и близначката му Изабела-Йоана говорят български, макар че знаят произхода си и разказват за него на приятелчетата си, те ще бъдат хора от другата земя. И това не може да се промени. Утешението е, че и съпругът, и още повече нежната част на семейството, много пътуват, познават света от всичките му краища, та вече са го приели за едно голямо село. България е една махала от него, в която винаги могат да отидат. А защо не и да се върнат. Може би някога. Но едва ли сега.
Йонко и Катя. Себастиян-Александър и Изабела-Йоана. Това е семейство Мермерски. Сигурно имат и някое куче или котка, но за това не стана въпрос. Живеят във Вашингтон, но всяко лято прелитат до София. По роднински и емоционални причини. И за да не ги линчуват бабите и дядовците, ако не им доведат внуците. Дните тук са красиви, безметежни, интересни, но свършват бързо. И после пак обратно. Вкъщи. Където животът има друг ритъм, друга мая, други идеи и цели. И така до следващото лято. Нищо сложно: от едната махала на селото до другата.

вс / БЕ

четвъртък, 26 август 2010 г.

Около 100 000 души са българите във Великобритания

100 000 са българите във Великобритания

Повечето са в Лондон

Около 100 000 души са българите във Великобритания, заяви Любомир Кючуков, посланик на България в Лондон. Цифрата включва и временно пребиваващите българи, които са от порядъка на 30 000 – 40 000 души, уточни той.

„Ако говорим за количествените параметри, естествено, че няма точни данни колко българи пребивават постоянно във Великобритания. Но се смята, че заедно с временно пребиваващите, които може би са от порядъка на 30 000 – 40 000, цифрата наближава 100 000 българи. Българите са достатъчно равномерно разпределени по цялата територия, разбира се – повече са концентрирани около големите центрове и най-вече – Лондон”, каза посланик Кючуков.

По думите му – в различни сфери има български граждани. „Има много българи в сферата на образованието като преподаватели, има много лекари и медицински сестри, в сферата на услугите – хотелиерско-ресторантьорския бизнес, и не на последно място – в строителния бизнес”, каза той.

Българите във Великобритания, за разлика от може би доста други страни, са доста добре самоорганизирани, каза българският посланик. „Има редица сдружения на българите, най-разнообразни, професионални, културни, просветни и всякакви други, което може би подпомага и адаптацията на българските граждани, които пристигат, а също така и тяхното по-нататъшно интегриране в обществото”, каза още той.


всеки ден / БЕ

четвъртък, 19 август 2010 г.

3100 българи имат постоянно жителство в Чехия

ЧТК:3100 българи имат постоянно жителство в Чехия

19 август 2010

Прага. Гражданите на страни от ЕС, които имат постоянно жителство в Чехия, ще могат да гласуват на местните избори, които ще се проведат на 15 и 16 октомври, предаде агенция ЧТК.
Според официалните данни от края на месец юни над 133 700 чужденци от ЕС живеят в Чехия, като 56 200 от тях имат постоянно жителство. Половината от чужденците с постоянно жителство са словаци.
Българите с постоянно жителство също са голяма група – 3100 души. Българската група се нарежда на четвърто място след Словакия, Полша (11 000 души) и Германия (4400 души).

иаф / БЕ

Портал за Турция